Obama: "Mijn regering zal niet rusten"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres een begroting van 3,8 biljoen dollar voor het begrotingsjaar 2011 voorgelegd. Zoals aangekondigd zal er hier en daar bespaard worden. Maar jobcreatie blijft de prioriteit.

In zijn State of the Union van vorige week had de president al aangegeven dat er op sommige posten bezuinigd zou worden om zo middelen vrij te maken voor de bestrijding van de hoge werkloosheid. De Amerikaanse schatkist dieper in de schulden steken zonder te besparen was politiek gezien geen optie voor Obama. Veel Republikeinen en ook sommige Democraten hebben zware kritiek over de historisch hoge staatsschuld. Die bedraagt momenteel 1,5 biljoen dollar, of 10 procent van het bbp.

De begroting die vandaag werd ingediend, probeert bijgevolg het moeilijke evenwicht te slaan tussen jobcreatie enerzijds en het aanpakken van de staatsschuld anderzijds. In 2011 zal de begroting 3,8 biljoen dollar bedragen, wat 3 procent meer zal zijn in vergelijking met dit jaar. Obama zet dus niet zwaar het mes in de begroting. "Zolang Amerika niet terug aan het werk is, zal mijn regering niet rusten", was de boodschap.

Zo komen er belastingvoordelen voor bedrijven die nieuwe mensen in dienst nemen, krijgen de werklozen meer steun en wordt extra geld uitgetrokken voor de vele staten die al een tijdje op zwart zaad zitten. Al die tijdelijke maatregelen zijn goed voor 245 miljard dollar. Vanaf 2011 wil Obama bescheiden beginnen te saneren. Zo wil hij uitgaven voor sommige overheidsprogramma's voor drie jaar bevriezen en zal de belastingverlaging voor rijke Amerikanen die zijn voorganger George Bush had ingevoerd niet verlengd worden.

1.000 nieuwe bodyscanners

De Republikeinse oppositie was niet onder de indruk van de begroting. Volgens hen is er veel meer nodig om de financiën onder controle te krijgen. "Dit land is aan het verdrinken in een financieel moeras", aldus de Republikeinse senator Judd Gregg. Peter Orszag, de man die het opstellen van de begroting coördineert vanuit het Witte Huis, zei dat een speciale commissie met Republikeinen en Democraten zal worden opgericht die de president zal adviseren om de schuldenberg verkleinen.

De boodschap van het Witte Huis is duidelijk: eerst de gevolgen van de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog aanpakken en dan pas de staatsschuld structureel aanpakken. Dat wil niet zeggen dat er hier en daar niet bespaard kan worden. Zo zal er gesnoeid worden in 120 projecten en programma's, waaronder een geplande missie naar de maan. Alles samen zijn de besparingen goed voor een "bescheiden" 20 miljard dollar. Ook een recent voorstel van een "bankentaks" van de president  staat in de begroting ingeschreven.

Voor de oorlogen in Irak en Afghanistan vraagt Obama 33 miljard dollar extra. Het budget voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid stijgt met 2 procent. Zo wordt er 734 miljoen dollar uitgetrokken om 1.000 bodyscanners te kopen voor op luchthavens. Een gevolg van de mislukte aanslag op een Amerikaans vliegtuig eind vorig jaar.