Paus veroordeelt Britse gelijkheidswetten

Paus Benedictus XVI heeft in een brief aan de Britse bisschoppen de recente gelijkheidswetten in Groot-Brittannië veroordeeld. Volgens de kerkvader zijn wetten tegen de discriminatie van holebi's een aanval op de "religieuze vrijheid".

De paus bevestigde vandaag dat hij een bezoek zal brengen aan Groot-Brittannië, wellicht ergens in de maand september. In een officiële brief van het Vaticaan aan de bisschoppen van Engeland en Wales roept de paus op om te blijven strijden tegen wetten en wetsvoorstellen die discriminatie van holebi's strafbaar maken en voor meer gelijkberechtiging pleiten. "Jullie land staat bekend voor de strijd voor gelijke kansen voor iedereen in de samenleving. Maar, zoals jullie terecht opmerkten, zijn sommige wetten een aanval op de religieuze vrijheid van zij die trouw willen blijven aan hun geloof", staat te lezen in de brief.

De bisschoppen hadden hun bezorgdheid geuit bij de paus over een nieuwe wet die het illegaal zou maken voor onder andere kerken om sollicitanten te weigeren, enkel op basis van hun geaardheid. Momenteel wordt The Equality Bill ("De Gelijkheidswet") door het Britse parlement behandeld. De wet voegt alle antidiscriminatie- en gelijkheidwetten samen en breidt ze op een aantal punten uit. In subtiele verwijzingen naar het wetsvoorstel heeft Benedictus het over "een schending van de natuurlijke wetten waarop de gelijkheid van mensen gebaseerd hoort te zijn".

Mobilisatie voor protest

Het is hoogst uitzonderlijk dat een buitenlandse dignitaris zich openlijk moeit met de wetgeving in een bepaald land. Verschillende holebiverenigingen en mensenrechtenactivisten hebben boos gereageerd op de verklaringen van de paus. Ze zijn van plan om een brede protestbeweging te mobiliseren tegen het pauselijk bezoek.

"De Britse belastingbetaler zal 20 miljoen pond moeten betalen voor het bezoek van iemand die duidelijk aangeeft dat hij gelijke kansen wil aanvallen en discriminatie promoot", verklaarde Terry Sanderson van The National Secular Society. In 1982 bracht de vorige paus Johannes Paulus II als eerste paus ooit een bezoek aan Groot-Brittannië.

Meest gelezen