Sigarenstompje Churchill geveild voor 5.200 euro

Een halfopgerookte sigaar van Winston Churchill is op een veiling in Norfolk van de hand gegaan voor 5.200 euro.

De halve sigaar dateert uit 1941, toen de Britse eerste minister ze in een asbak gooide net voor hij in zijn ambtswoning aan Downing Street in Londen aan een vergadering van zijn oorlogskabinet begon.

Een medewerkster op Downing Street viste het sigarenstompje van toch nog zo'n tien centimeter uit de asbak en wikkelde de sigaar in officieel briefpapier van sir Winston en schonk het aan een vriend. Op het blad schreef ze: “Aan Jack, een souvenir aan een van de grootste mannen uit de Britse geschiedenis”.

De vriend hield het aandenken bij tot aan zijn dood in 1987, waarna het in handen kwam van zijn dochter. Die heeft het kleinood nu voor veel geld van de hand gedaan. De nieuwe eigenaar is een privéverzamelaar uit Hertfordshire die onbekend wenst te blijven.

Het veilinghuis Auctioneers Keys had de waarde geschat op 400 euro. Een kleine misrekening dus. In november wisselde ook al een onderzetbordje, dat Churchill in Londen ooit gebruikte als asbak, voor 4.850 euro van eigenaar.

lees ook