Water tussen China en Tibet nog veel te diep

China en Tibet hebben hun eerste gespreksronde in bijna 15 maanden zonder ook maar een zweem van toenadering afgerond. China beschuldigt de dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetanen, van separatisme.

China en Tibet mogen dan in dialoog treden met elkaar, van een verzoening is nog lang geen sprake. Het water tussen het communistische land en Tibet, dat in 1949 door China werd ingelijfd, is nog veel te diep. De dalai lama gaf jaren geleden de hoop in onafhankelijkheid op en streeft nu naar een verregaande vorm van autonomie, maar China wil daar niet van weten.

China eist dat de dalai lama zijn eis voor een "hoge graad van autonomie" in alle Tibetaanse gebieden "volledig" opgeeft. Kwesties als soevereiniteit of territoriale integriteit zijn onbespreekbaar voor China. Du Qinglin, een van de leiders van de communistische partij die de gesprekken met Tibet voerde, zei dat daarover geen toegevingen worden gedaan.

Du Qinglin noemde de Tibetaanse regering in ballingschap "compleet illegaal". Ze beschikt niet over het recht om de Tibetaanse bevolking te vertegenwoordigen. Zijn Tibetaanse gesprekspartners omschreef hij ook als slechts "privé-gezanten" van de dalai lama.

Het was de derde overlegronde sinds de uitbarsting van zware onlusten in Tibet in maart 2008. Ook eerdere gespreksrondes in het voorbije decennium liepen steevast op een sisser af.