Weer evacuatievluchten van Haïti naar VS

De Verenigde Staten gaan de evacuatievluchten van zwaargewonden vanuit Haïti de komende uren hervatten. Die vluchten waren vorige woensdag opgeschort.

Binnen de 12 uur mogen er weer zwaargewonde Haïtianen worden overgevlogen naar de VS, liet het Witte Huis gisteravond  weten. Eerder hadden Amerikaanse dokters vanuit de veldhospitalen op het terrein aan de alarmbel getrokken.

Volgens het Witte Huis is er nu extra opvangcapaciteit , vooral in Florida, én zal de Amerikaanse overheid de kosten dekken. Die lopen nu al in de miljoenen.

Straks verschijnen de tien Amerikanen voor de rechter die Haïtiaanse kinderen wilden meenemen. Zij blijven erbij dat het weeskinderen waren en dat ze alleen goede bedoelingen hadden. "Dat kan wel zijn", zegt de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, maar deze werkwijze is onwettig. "Je kan niet zomaar een kind meenemen uit een land."

Een andere hulporganisatie beweert dat sommigen van die kinderen nog ouders hebben, en dus helemaal geen wezen zijn.