Zero tolerance in enkele Anderlechtse wijken

In enkele wijken in Anderlecht zal het gerecht de nultolerantie invoeren na enkele gewelddadige incidenten. Dat zijn de procureur, de korpschef van de lokale politie en de burgemeester overeengekomen.

Het overleg tussen de 3 partijen was al langer gepland, vooral naar aanleiding van de verhuizing van een Franstalige hogeschool. Die had de campus gesloten omdat ze het beu was dat de studenten steeds werden overvallen.

De afgelopen dagen waren er in Brussel opnieuw 2 incidenten waarbij onder meer enkele agenten gewond raakten. Dat was voor de procureur van Brussel de druppel die de emmer deed overlopen. Hij vroeg een duidelijk signaal en dat komt er nu ook.

"Criminelen die hulpdiensten aanvallen, moeten hard worden aangepakt", zegt procureur Bruno Bulthé. "Het kan niet dat de politie niet meer in sommige wijken durft te komen." Hij pleit ook voor een soort van snelrecht omdat het nu vaak lang duurt vooraleer criminelen effectief worden gestraft.

Vandaag was er dus al overleg tussen de korpschef van Anderlecht, burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en de procureur van Brussel. De komende dagen volgt ook nog overleg met enkele andere Brusselse burgemeesters én met het ministerie van Justitie.

Minister van Justitie Stefaan de Clerck (CD&V) heeft inmiddels een brief gestuurd aan de voorzitter van de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. Daarin vraagt hij dat de rechters meer te werken aan het beleid van nultolerantie. "Feiten die zich voordoen in die specifieke zone, in Kuregem, in Anderecht, zullen gegroepeerd en versneld worden behandeld met een soort onmiddellijke dagvaarding", zegt De Clerck. Hij wil dat de rechtbank die gevallen "zo snel mogelijk" behandelt.