"Ik ben uitgeput van al dat gedoe"

In Laken hebben ook de buren van de zware jongens die vorige zaterdag zijn aangehouden nadat ze een overval hadden gepleegd in de klappen gedeeld. Dat blijkt uit een reportage in Terzake.

"Je hoort lawaai op straat, ik doe de deur open en zie daar een politieagent staan met een pistool in zijn hand", zegt Mohammed El Ouakili. Twaalf politieagenten drongen het huis in de Wauthierstraat nummer 34 in Laken binnen, waarop de hele familie El Ouakili gehandboeid werd meegenomen, de bejaarde moeder inbegrepen. Deuren werden ingetrapt, kasten leeggehaald, ramen stukgeslagen.

"Dan begin je allerlei commentaar te horen", zegt El Ouakili. Hij heeft naar eigen zeggen "racistische scheldpartijen" moeten ondergaan. "Het ergste is dat het ging om politieagenten die een heel team moesten leiden."

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) vindt dat het gedrag van de politie niet door de beugel kan. "Ze moeten natuurlijk hun job doen, maar op een goede manier, met respect voor mensen die hier niets mee te maken hebben." Hij vindt het schandelijk dat er zelfs geen excuses zijn gekomen.

De familie El Ouakili wil een klacht indienen tegen de politie. "Je kan dat niet zo laten", zegt Mohammed El Ouakili, "ook al denk je dat je sterk genoeg bent, dat ben je eigenlijk niet. Als je wapens ziet, en zeker als je wordt vernederd. Ik ben uitgeput van al dat gedoe."

"Het spijt mij voor een dame van 70 jaar", reageert Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV, "maar vaak zijn het die mensen die hun kinderen of kleinkinderen in bescherming nemen." Van Hamme wijst erop dat de politie wist dat er zware wapens verborgen lagen in de buurt. "Iedereen is verdacht op dat ogenblik."

Racisme kan voor Van Hamme echter niet door de beugel. "Als dat inderdaad zo is als mijnheer beweert, dan heeft hij inderdaad het recht om een klacht in te dienen."