"Obama mag dalai lama niet ontmoeten"

China heeft de Amerikaanse president Barack Obama gewaarschuwd dat een eventuele ontmoeting met de dalai lama erg nefast zou zijn voor de onderlinge relaties tussen de Verenigde Staten en China.

Een ontmoeting tussen Obama en de dalai lama is voorlopig niet gepland, maar de Amerikaanse president had wel al laten weten dat hij de Tibetaanse geestelijke leider graag zou spreken.

Voor China, dat de dalai lama beschouwt als een separatist omdat die pleit voor Tibetaanse onafhankelijkheid, is zoiets alvast onbespreekbaar.

"Een ontmoeting zou onze politieke relaties ernstig ondermijnen", zegt een topman van het communistische regime. "We zullen gepaste actie ondernemen als de ontmoeting doorgaat zodat andere landen zien dat ze fout zijn."

Het conflict tussen de VS en China komt er nog geen week na het vorige incident. Dit weekend raakte bekend dat de VS voor 6,4 miljard dollar wapens zou leveren aan Taiwan, een eiland dat China nog steeds als het zijne ziet. En enkele dagen eerder had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nog kritiek geuit op de internetcensuur in China.

De perschef van het Witte Huis heeft al gezegd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. "De VS en China kunnen elkaar niet loslaten. China financiert de Amerikaanse schatkist en de Amerikaanse consument doet de Chinese economie draaien."

Afgelopen week was er een vijfdaagse top tussen aanhangers van de dalai lama en China, voor het eerst sinds de onlusten van maart 2008. Na afloop van de gesprekken bleek dat het water tussen beide partijen nog veel te diep was.