"Witte" sector wil meer banen en meer loon

In Brussel hebben zo'n 3.000 vakbondsmilitanten uit de zorgsector en de sociale sector betoogd. Ze hebben bij Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en federaal premier Yves Leterme (CD&V) een eisenbundel afgegeven voor een nieuw sociaal akkoord.

De belangrijkste eis is meer koopkracht, zegt Gert Van Hees voor het gemeenschappelijk vakbondsfront. "We willen graag kwalitatieve, goedbetaalde jobs. Eén van de belangrijkste eisen is koopkracht. Een tweede eis is bijkomende werkgelegenheid om de werkdruk op te vangen, maar ook om uitbreiding te hebben van het aanbod."

De vakbonden zijn zich wel bewust van het feit dat hun vraag om meer koopkracht in deze tijden van crisis wellicht in dovemansoren gaat vallen. "Daarom zijn we zinnens om over vijf jaar te werken, waardoor de overheden tijd genoeg hebben om middelen te voorzien."

Meer personeel is een tweede eis van de sector. "Er is een enorme werkdruk voor de mensen die momenteel aan het werk zijn", zegt Pia Stalpaert van de christelijke vakbond ACV.

In ons land werken meer dan 300.000 mensen in de betrokken sectoren.