Aantal kankerdiagnoses met 20 procent gestegen

Het aantal vastgestelde tumoren bij Vlamingen is op 7 jaar tijd met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Kankerregister. Mannen hebben meer kans op een tumor dan vrouwen, maar het aantal vrouwen met een tumor stijgt nog.

In heel België werden in 2006 meer dan 57.000 kankertumoren vastgesteld. Voor Vlaanderen waren dat er 34.500. Cijfers komen van het Kankerregister, dat de evolutie van tumoren in kaart brengt.

Mannen lopen nog steeds meer risico dan vrouwen, maar terwijl er bij mannen sprake is van een lichte daling of stabilisatie, zijn er steeds meer vrouwen met een tumor. Dat kan worden verklaard door het toegenomen aantal vrouwen dat rookt.

België is een topland op het vlak van kankerdiagnoses. "Voor borstkanker en hoofd- en halskankers bij vrouwen zijn we nummer 1 en voor long- en prostaatkanker bij mannen zijn we nummer 4", zegt dokter Van Eycken van het Kankerregister.

De belangrijkste oorzaken van de toename van het aantal diagnoses zijn de vergrijzing, maar ook het toenemende aantal kankerscreenings voor prostaat- en borstkanker. Daardoor zijn er meer vroegtijdige diagnoses.