Brazilië plant nieuwe grote waterkrachtcentrale

De Braziliaanse regering heeft een milieuvergunning verleend voor de bouw van een controversiële waterkrachtcentrale in het Amazonegebied. Volgens de milieubeweging is de Belo Monte-dam een bedreiging voor grote delen van het regenwoud en voor enkele inheemse indianenstammen.

Tegen de mogelijke bouw van de Belo Monte-dam op de Xingu-rivier, een zijrivier van de Amazone in de noordelijke deelstaat Para, wordt al jarenlang geprotesteerd. De aanvankelijke bouwplannen werden in de jaren 90 afgevoerd na een golf van protest in binnen- en buitenland.

Volgens de Braziliaanse regering zijn de plannen nu zo aangepast dat de indiaanse stammen in de regio niet worden bedreigd. Volgens minister van Milieu Carlos Minc (foto) zullen de bouwheren van de dam moeten voldoen aan erg strikte voorwaarden op het vlak van milieubescherming.

Maar volgens de milieubeweging zal de loop van de Xingu door de nieuwe dam worden veranderd, met catastrofale gevolgen voor het Amazonewoud en voor het visbestand in de rivier. 500 vierkante kilometer land zou onder water komen te staan, wat dan weer gevolgen zou hebben voor ruim 40.000 mensen. Het protest tegen de mogelijk bouw van de dam blijft dan ook aanhouden.

De Belo Monte-dam moet de op twee na grootste waterkrachtcentrale ter wereld worden, na de Driekloven-dam in China en de Itaipu-dam op de grens tussen Brazilië en Paraguay. Het is de bedoeling dat de nieuwe centrale elektriciteit zal leveren aan 23 miljoen Braziliaanse gezinnen.

De Braziliaanse economie heeft weinig of niet te lijden gehad van de wereldwijde crisis en blijft groeien. Mede daardoor heeft het land een groeiende behoefte aan energie.