Duitse minister Rösler dreigt met ontslag

In Duitsland dreigt de minister van Gezondheid Philipp Rösler (FDP) met ontslag als de regering zijn plannen voor de hervorming van de ziekteverzekering niet volgt. De Beierse coalitiepartner CSU verschilt grondig van mening met de liberale minister.

Zoals in ons land wordt de gezondheidszorg in Duitsland gedeeltelijk door de werkgevers en gedeeltelijk door de werknemers gefinancierd. Hoe hoog de bijdrage van de werknemer is, hangt af van zijn inkomen.

Rösler wil nu de bijdragen van de werkgevers in het systeem bevriezen. Bovendien wil hij iedere werknemer een vaste bijdrage laten betalen, die voor iedereen gelijk is. Wie minder verdient, en dus meer zou moeten betalen dan in het huidige systeem, wil Rösler compenseren door een belastingvermindering.

De christendemocratische coalitiepartner CSU ziet de plannen van Rösler helemaal niet zitten. Om de bijdragen voor de minderverdieners te betalen, zou 20 tot 40 miljard euro nodig zijn, en die heeft de regering niet, zegt de CSU. Bovendien zijn de mensen gekant tegen het systeem van een vaste bijdrage zonder onderscheid van inkomen.

Rösler houdt voet bij stuk en dreigt met ontslag als de vaste bijdrage er niet komt. Als de hervorming er niet komt "wil niemand mij nog als minister van Gezondheid hebben".

Peilingen

De Duitse liberalen doen het slecht in de opiniepeilingen. Amper drie maanden na het aantreden van de nieuwe regering zou de FDP een derde van zijn aanhang hebben verloren.

De partij wordt verweten belastingverlagingen te hebben doorgedrukt, ondanks de slechte toestand van de staatsfinanciën. De liberalen kregen ook kritiek voor een verlaging van de belastingen voor hotels. Later kwam uit dat de partij van een groep van hoteleigenaars meer dan een miljoen euro had gekregen voor de verkiezingscampagne.