James Cameron en zijn ex-vrouw leiden de dans

"Avatar" van James Cameron en "The hurt locker" van zijn ex-vrouw Kathryn Bigelow hebben elk negen nominaties in de wacht gesleept voor de 82e editie van de Academy Awards. De Oscars worden op zondag 7 maart uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.

Tom Sherak, de directeur van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences en actrice Anne Hathaway maakten in Los Angeles de genomineerden in de belangrijkste categorieën voor de 82e Oscars bekend.

De 3D-sciencefictionfilm "Avatar" en het oorlogsdrama "The hurt locker" zijn de grote favorieten voor het Oscargala. Beide films hebben negen nominaties in de wacht gesleept, onder meer de prijs voor beste film en de prijs voor beste cineast.

Het wordt een opmerkelijk duel. "The hurt locker" werd geregisseerd door Kathryn Bigelow, een van de drie ex-vrouwen van "Avatar"-cineast James Cameron. "Inglourious basterds" van Quentin Tarantino maakt kans op acht gouden beeldjes.

De Amerikaanse acteur Jeff Bridges kan na zijn eerste Golden Globe (foto) ook zijn eerste Oscar in de wacht slepen voor beste acteur. Hij is genomineerd voor zijn hoofdrol in "Crazy heart". Hij neemt het op tegen onder anderen George Clooney (Up in the air) en Morgan Freeman (Invictus).

Sandra Bullock is een van de grote favorieten voor het gouden beeldje voor beste actrice. Ze viel in de aanloop naar de Oscars al verschillende keren in de prijzen met haar acteerprestatie in "The blind side".

België toch heel klein beetje vertegenwoordigd

De Belgische Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film werd eerder al weggestemd door de leden van de Academy. In de categorie beste niet-Engelstalige film neemt de Franse film "Un prophète" het op tegen de Duitse film "Das weisse Band" van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke. Ook "Ajami" (Israël), "El secreto de sus ojos" (Argentinië) en "The milk of sorrow" (Peru) sleepten een nominatie in de wacht.

"Panique au village", de Belgische animatiefilm die op de Franse Oscars, de Césars, de prijs voor beste animatiefilm won, is niet in de running voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Wél genomineerd als beste animatiefilm: "Secret of Kells", een Europese coproductie die voor een derde met Belgisch geld is gefinancierd. De animatie werd gemaakt in Brussel.

Er zijn dit jaar voor het eerst tien genomineerden voor de hoofdprijs op de 82e editie van de Oscars. Records zullen er niet sneuvelen: "Ben Hur" (1959), "Titanic" (van James Cameron - 1997) en "The return of the king" (2003) waren goed voor elf Oscars.