Jenever, confituur en hoofdvlees streekproduct

Vlaanderen is tien nieuwe streekproducten rijker. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft dit keer streekproducten erkend uit Antwerpen, West-Vlaanderen, het Hageland en het Pajottenland. Jenever, hoofdvlees en appelconfituur zijn enkele van de prijsbeesten.

Uit Antwerpen komt de jenever van De Poldernaar, een groothandel in likeuren, wijnen en champagne die al meer dan 100 jaar bestaat. Naast "Oude Antwerpse genever", een graanjenever van 38 graden op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden, is er ook de "Oude Beste", een jenever van 35 graden zonder kruiden, maar met als smaakmakers jeneverbessen en moutwijn.

Beenhouwerij Deschildre-Dambre uit Oostende zet West-Vlaamse bloeling (een zachte smeerbare bloedworst), West-Vlaamse boerenhesp en West-Vlaams hoofdvlees op de streekproductenkaart.

Het fruitbedrijf Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem teelt al 40 jaar Jonagold en krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland.

Beenhouwer Gaston Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten uit het Pajottenland en plat spéciale uit het Pajottenland voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen. Die "plat spéciale" bestaat uit varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons, voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.

118 producten voldoen aan 5 criteria

Om als traditioneel streekproduct erkend te worden, zijn er vijf voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

  1. Het product moet worden bereid met grondstoffen uit de streek
  2. Het product moet door de lokale bevolking of door een breder publiek worden aanvaard als een traditioneel streekeigen product
  3. Het moet volgens ambachtelijke wijze worden vervaardigd volgens de streektraditie
  4. Het product moet worden bereid in de streek van oorsprong
  5. Het product moet minimaal 25 jaar bestaan om van een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit te kunnen genieten

Vlaanderen telt momenteel 118 erkende streekproducten, waaronder Antwerpse handjes, Brabants en Brussels grondwitloof, cuberdons ("neuzekes"), Geraardsbergse mattentaarten, Hasseltse graanjenever, kandijsuiker en Limburgse stroop.

Een overzicht van alle Vlaamse streekproducten en tips voor recepten zijn terug te vinden op www.streekproduct.be.