Leden Hofstadgroep weer voor de rechter

In Nederland zegt de Hoge Raad dat het proces tegen de Hofstadgroep moet worden overgedaan. De Hofstadgroep werd ervan verdacht een criminele en terroristische organisatie te zijn, die mogelijk aanslagen zou plannen in Nederland.

Twee jaar geleden oordeelde de rechtbank van beroep in Den Haag dat geen enkele van die terreurconnecties bewezen was. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in Cassatie.

Het hof in Den Haag heeft volgens de Hoge Raad te strakke regels aangehouden om deelname aan een terroristische organisatie te bewijzen. Ook is het hof te strikt geweest bij de verdenking van aanzetten tot haat. Het is niet in de wet terug te vinden dat haatzaaien alleen kan bij kwetsbare minderheden.

De hoofdverdachte van de groep zit wel 15 jaar in de cel voor poging tot moord op agenten van een arrestatieteam.