Massale vlucht uit Port-au-Prince

In Haïti hebben al meer dan 482.000 mensen de hoofdstad Port-au-Prince verlaten na de aardbeving van 12 januari die grote delen van de stad heeft verwoest. Dat zeggen de Verenigde Naties.

Het aantal mensen dat Port-au-Prince ingeruild heeft voor omliggende departementen, is gestegen naar 482.349. Ongeveer 90 procent daarvan verblijft momenteel bij familie, zo blijkt uit het laatste rapport van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties. 

Volgens cijfers van de VN-vredesmacht in Haïti is er een bevolkingstoename van 15 tot 20 procent in zuidelijke departementen als Grand'Anse en Nippes. "Door de toestroom van nieuwe mensen stijgt de prijs van basisproducten als rijst en suiker", waarschuwt de VN.

Het aantal medewerkers van de VN dat bij de aardbeving om het leven is gekomen, is intussen opgelopen tot 92. Zeven VN-mensen worden nog vermist. De Haïtiaanse overheid schat het totaal aantal slachtoffers van de aardbeving op ongeveer 180.000.