Mogen holebi's openlijk in VS-leger dienen?

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zal vandaag plannen bekendmaken om het controversiële beleid ten opzichte van holebi's in het leger te herbekijken. Momenteel is het verboden voor holebi's om openlijk te dienen in het Amerikaanse leger.

Het afschaffen van het "don't ask, don't tell"-beleid is al jaren een strijdpunt voor progressief Amerika. Volgens dat beleid is het verboden voor holebi's die dienen in het Amerikaanse leger om uit te komen voor hun geaardheid. Het beleid was in de jaren 90 een compromis tussen de Democratische president Bill Clinton en de legertop. Holebi's kunnen soldaat worden, maar mogen niemand vertellen dat ze holebi zijn. Het Amerikaanse leger zelf mocht op zijn beurt zijn rekruten niet langer vragen wat hun geaardheid was.

Vandaar de naam: "don't ask, don't tell": niet vragen, niet zeggen. In zijn campagne naar aanloop van de presidentsverkiezingen had Barack Obama beloofd om het beleid te herzien. In zijn State of the Union vorige week herhaalde hij die belofte. "Ik zal met het Congres samenwerken om eindelijk de wet te schrappen die holebi's het recht ontneemt om het land te dienen, waarvan ze houden", aldus Obama.

Al 13.500 soldaten ontslagen

Volgens de Amerikaanse media is de legertop bereid om het beleid te herzien, weliswaar stap voor en stap en gespreid over meerdere jaren. Een eerste stap zou zijn om soldaten niet langer te ontslaan uit het leger, omdat ze toch uitkomen voor hun geaardheid. Waarschijnlijk zal dit een eerste voorstel van Gates zijn.

Sinds de wet in 1993 van kracht werd, zijn al 13.500 mannen en vrouwen ontslagen uit het leger. In juni werd Dan Choi (foto) nog ontslaan, omdat hij had verteld dat hij homo was. Hij was een van de weinigen die met zijn verhaal naar de media stapte.