Papegaai Sirocco stapt in de politiek

John Key, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft de beroemdste papegaai van het land, luisterend naar de naam Sirocco, een job gegeven in zijn regering. De vogel is aangeduid als ambassadeur en spreekbuis voor het natuurbehoud.

“Hij heeft fans over de hele wereld. Bovendien is hij helemaal niet mediaschuw”, zo motiveert de premier van Nieuw-Zeeland zijn opmerkelijke keuze. De papegaai zal een soort ambassadeur zijn die het in stand houden van de natuur moet promoten.

Sirocco werd wereldberoemd toen hij tijdens een reportage op de Britse openbare omroep BBC wilde paren met presentator Mark Cawardine. Het filmpje werd een hit op YouTube, waar het door ruim anderhalf miljoen mensen werd bekeken.

“Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van de enige papegaai ter wereld die niet kan vliegen en meestal ’s nachts leeft”, vertelt minister van Milieu Kate Wilkinson. "Sirocco moet de unieke biodiversiteit van het land beschermen", aldus Wilkinson.

lees ook