Proces over crash van Concorde start

In Parijs is vandaag het proces gestart over de crash van de Concorde even buiten de luchthaven van Charles de Gaulle in juli 2000. Daarbij kwamen toen 113 mensen om het leven, 109 passagiers en 4 mensen op de grond.

Het supersonische toestel crashte, 2 minuten nadat het was opgestegen, op een hotel in Gonesse, even buiten Parijs. Door een klapband hadden brokstukken de kerosinetanks vernield en had het vliegtuig vuur gevat.

Uit onderzoek bleek dat de klapband werd veroorzaakt door een metalen stukje (foto) dat op de landingsbaan lag. Dat was afkomstig van een vliegtuig van Continental Airlines dat even daarvoor was opgestegen.

Naast Continental Airlines staan vijf mensen terecht onder wie ook enkele toplui van Concorde. Continental Airlines ontkent immers dat het metalen stukje de oorzaak was van de crash. Volgens hen was het toestel gewoon niet geschikt om te vliegen en wisten de toplui van Concorde dat.

Slechts enkele nabestaanden van slachtoffers hebben zich burgerlijke partij gesteld. Air France heeft jaren geleden al een financiële overeenkomst gesloten met heel wat nabestaanden als die geen rechtszaak zouden aanspannen. Een uitspraak wordt verwacht in mei.