Reilly ontkent extra ontslagen bij Opel

Opel-topman Nick Reilly ontkent de geruchten over 2.000 extra ontslagen bij het Duitse automerk. Hij roept de vakbonden op om samen te werken met de directie "om geen tijd meer te verliezen".

Gisteren lieten sommige bronnen na een Europese ondernemingsraad van Opel/Vauxhall verstaan dat de directie van plan is om 2.000 extra banen te schrappen, boven de 8.300 ontslagen die al eerder werden aangekondigd. De vakbonden uit de verschillende landen waar Opel vestigingen heeft, benadrukten op de ondernemingsraad de solidariteit met de werknemers van Opel Antwerpen.

"Het blijft bij de zowat 8.300 banen waarover eerder is gecommuniceerd", zegt Reilly in een reactie op de geruchten. Volgens hem gaat het om een misverstand, en verwijst het cijfer van 2.000 naar werknemers die in 2006 in een deeltijds brugpensioenprogramma waren gestapt.

Oproep tot samenwerking

Reilly herhaalde nog eens dat er geen sprake is van contractbreuk door de bouw van een terreinwagen niet toe te kennen aan de fabriek in Antwerpen. "Het document had het duidelijk over een plan. Door de dramatische veranderingen in de economische situatie moest dat plan worden aangepast", aldus Reilly.

De topman deed nog een oproep naar de vakbonden om samen te werken met de bedrijfsleiding, "in het belang van het bedrijf om geen tijd meer te verliezen".

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil zich niet mengen in de discussie bij de Europese dochter van General Motors en zegt het volste vertrouwen te hebben in de  nieuwe GM-top. General Motors werd grotendeels gered met Amerikaans belastinggeld en de nieuwe top werd aangesteld onder druk van Washington.