Saab spitst zich toe op 3 of 4 modellen

Saab zal in de toekomst nog 3 of maximaal 4 modellen maken. Die maatregel moet het bedrijf, samen met een kapitaalinjectie van 1 miljard dollar, in 2012 winstgevend maken. Dat heeft de nieuwe eigenaar, het Nederlandse Spyker, gezegd.

Spyker wil Saab opnieuw uit de rode cijfers halen en heeft daarvoor een ambitieus plan opgesteld. Eerst en vooral zal de Zweedse autobouwer zijn aanbod afbouwen tot 3 of maximaal 4 modellen.

De productie van de 9-4x, de terreinwagen van Saab, blijft in Mexico. De 9-3 en de 9-5 (foto), modellen uit het midden en hogere segment, zullen in de thuisbasis in Trolhättan in Zweden worden gemaakt. Spyker onderzoekt intussen nog of ook het model 9-1 een toekomst heeft. In elk geval hoopt Spyker dat het de productie kan opkrikken tot 100.000 à 125.000 voertuigen, zoals voor de crisis.

De benodigde 1 miljard dollar komt onder meer van GM en de Europese Investeringsbank. De Amerikanen van General Motors bieden Saab ook nog gunstige leveringsvoorwaarden én uitstel bij het betalen van de rekeningen. Als de Europese Commissie het licht op groen stelt, krijgt Saab nog 400 miljoen euro van de Investeringsbank. Dat geld is sowieso nodig om de overname van Saab door Spyker te laten slagen.