Witte Huis: "Obama zal dalai lama ontmoeten"

Het Witte Huis heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse president Barack Obama de dalai lama zal ontmoeten tijdens diens bezoek aan de VS. Peking had nochtans gewaarschuwd dat zo'n bezoek de relatie tussen China en de VS zwaar zou ondermijnen.

"De dalai lama is een wereldwijd gerespecteerde religieuze leider. Het is in die hoedanigheid dat de president een ontmoeting met hem zal hebben", liet een woordvoerder van het Witte Huis weten.

Chinese woordvoerders lieten eerder vandaag weinig aan de verbeelding over. Als Obama de dalai lama zou ontmoeten, dan zou dat nefaste gevolgen hebben voor de relaties tussen de twee landen.

De VS legt die waarschuwing dus naast zich neer. Bovendien herhaalde het Witte Huis nog eens haar bezorgdheid over de manier waarop de Tibetanen behandeld worden door de Chinezen.

"We erkennen dat Tibet een deel uitmaakt van China, maar we willen de Chinese overheid duidelijk maken dat de unieke religieuze en culturele eigenschappen van Tibet moeten worden beschermd", voegt het Witte Huis er nog aan toe.

Wanneer de ontmoeting zal plaatsvinden is nog onduidelijk. De dalai lama zal in de loop van deze maand naar de VS reizen. Hij zal alleszins een lezing geven in Los Angeles op 21 februari.