"Olifant in carnavalsstoet? Op uw kop gevallen?"

De Stad Tongeren verbiedt een lokale carnavalsvereniging om een Afrikaanse olifant in een stoet te laten paraderen. GAIA en Bite Back hadden daarop aangedrongen. "Zijn die mensen op hun kop gevallen?", vroegen de organisaties zich af.
GAIA: "De Afrikaanse olifant is de meest gevaarlijke soort van allemaal"

De carnavalsvereniging De Stromannen uit Koninksem (Tongeren) koos als thema voor de Tongerse stoet op 14 februari voor het circus. De vereniging contacteerde het familiepark Malter om olifant Suzy in te huren en als blikvanger in de optocht mee te laten lopen.

De dierenrechtenorganisaties GAIA en Bite Back vonden dat er geen plaats voor Suzy in de stoet was. Ze waarschuwden voor de onverantwoorde risico's die de toelating zou inhouden. "Zijn die mensen op hun kop gevallen", vroeg een verbouwereerde Michel Vandenbosch van GAIA zich af.

"Dit is waanzin, onwaarschijnlijk onverantwoord. Carnaval is lawaai, lachen en pintjes drinken. Stel u voor dat zo'n olifant opschrikt en op hol slaat, dan gaan de poppen aan het dansen." Vandenbosch wees er bovendien op dat de Afrikaanse olifant de gevaarlijkste soort van allemaal is.

"Waarom moet het volk gelokt worden met een levende olifant? Carnavalisten zijn toch creatieve mensen, kunnen die geen olifant uit papier-maché maken?"

Meest gelezen