Agenten zetten eisen kracht bij op straat

In Brussel hebben de politievakbonden betoogd voor meer middelen om de situatie in de hoofdstad aan te pakken. Overleg met minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) stemde de bonden niet tevreden, mogelijk volgen er nog meer acties.

Honderden politiewagens, -combi's, -motoren en -fietsen draaiden rondjes om het Poelaertplein. Daarbij loeiden de sirenes volop. Ook een politiehelikopter cirkelde boven het plein vlak bij de trappen van het Brusselse Justitiepaleis. Die locatie is niet toevallig gekozen, zegt Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV.

"Voor ons ligt het probleem bij Justitie. Ik spreek niet van onwil, maar gezien de capaciteit bij Justitie zal het beleid wel niet toegepast kunnen worden. We vrezen dat de onderhandelingen met de minister van Justitie een maat voor niets zullen zijn." Van Hamme noemt de actie "geslaagd".

"Het is geen 5 voor 12, het is eigenlijk al 15 na 12", reageerde Jan Schonkeren van VSOA vanmorgen in De ochtend op Radio 1. "Wij hebben gisteren al een vergadering gehad met Justitie, maar we hebben daar niks nieuws gehoord. Voor structurele problemen zoals het personeelstekort in Brussel hebben we geen oplossing gehoord."

De agenten eisen een betere bescherming en ze willen ook dat het gerecht harder optreedt tegen straatcriminaliteit. Ze vragen dat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) voor extra rechters zorgt, zodat ook kleine criminelen snel en degelijk bestraft kunnen worden.

Een delegatie van de politievakbonden is ook ontvangen door minister van Justitie De Clerck. Na afloop toonden de bonden zich bijzonder ontevreden. "Resultaat: onvoldoende!", klonk het bij Schonkeren. "Alle aangekondigde maatregelen zaten reeds lang in de pijplijn, en er is geen enkele, maar dan ook geen enkele garantie dat de nultolerantie toegepast zal kunnen worden."

Het ziet er dus naar uit dat er nog meer acties zullen volgen. Er is al een stakingsaanzegging ingediend. "We gaan dan massaal mobiliseren, het zal niet moeilijk zijn om een paar duizend agenten in Brussel bijeen te krijgen om protest aan te tekenen", besloot Schonkeren.