Binnen-Mongolië heeft veel te weinig voedsel

In de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië zijn de voedseltekorten door de kou veel ernstiger dan gedacht. Volgens de Verenigde Naties zijn de meeste boeren bijna de helft van hun kudde kwijt. Ook de provincie Xinjiang is zwaar getroffen.

Meer dan anderhalf miljoen schapen, kamelen en koeien zijn in Mongolië gestorven bij temperaturen tot onder de min 50 graden Celsius. Naast de kou is er ook een tekort aan veevoer omdat een groot deel van de oogst vorige zomer mislukt is.

China heeft op aandringen van de VN verplaatsbare verwarmingsinstallaties, dekens en voedsel geleverd. Een in Japan razend populaire sumo-kampioen uit Mongolië zamelt geld in voor zijn landgenoten.

Ook in de provincie Xinjiang in het noordwesten van China is de toestand na de zwaarste sneeuwval in 60 jaar steeds meer precair geworden. Minstens 13 mensen zijn om het leven gekomen. Volgens de staatsmedia lijden zo'n 1,42 miljoen mensen onder de zware winter en zijn graan, olie en kolen schaars geworden.

Meer dan 7.000 huizen zijn door de overvoedige sneeuw ingestort, rond de 22.000 woningen hebben schade opgelopen. Ook de landbouw is zwaar getroffen: 3,7 miljoen dieren lijden honger en ook daar dreigt massale sterfte onder het vee.