Dodenbalans in Haïti op meer dan 200.000

De aardbeving in Haïti van drie weken geleden heeft het leven gekost aan meer dan 200.000 mensen. Bij 4.000 overlevenden moesten ledematen worden geamputeerd. Dat heeft premier Jean-Max Bellerive meegedeeld. Eerder was uitgegaan van 150.000 slachtoffers.

Hulporgansaties zijn intussen gestart met de massale inenting van mensen die dakloos zijn geworden. Zo'n 700.000 Haïtianen krijgen een vaccin tegen mazelen, tetanus en difterie. De daklozen zitten bijeen in zo'n 500 tijdelijke kampen rond de hoofdstad Port-au-Prince. Volgens het Rode Kruis zijn vooral de 140.000 kinderen erg kwetsbaar.

De verdeling van voedsel in het rampgebied verloopt steeds beter. Slechts af en toe zijn er vertagingen omwille van logistieke problemen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton gevraagd om de internationale hulp voor de heropbouw van het land te coördineren.