Is Iran nu toch bereid tot toenadering?

Iran lijkt nu toch tegemoet te willen komen aan de belangrijkste eis van het Westen over zijn atoomprogramma. President Mahmoud Ahmadinejad heeft in een tv-interview gezegd dat hij ermee akkoord gaat om uranium voor verrijking naar Frankrijk en Duitsland te sturen.

De uitspraak zou een kleine doorbraak kunnen betekenen voor een eerder internationaal akkoord. Daarin stond dat Iran 70 procent van zijn laag verrijkt uranium in Rusland en Frankrijk zou laten omzetten in kernbrandstof. Maar Ahmadinejad wilde die brandstof meteen terug en dat kon niet voor het Westen.

In zijn tv-interview gisteravond zei Ahmadinejad plots dat hij het uranium wel enkele maanden kan missen.

Iran heeft zelf installaties voor het verrijken van uranium en het Westen vreest dat daarmee grondstoffen voor kernwapens worden gemaakt. Het verrijkt uranium vanuit het buitenland is niet geschikt voor kernwapens.

De Verenigde Staten reageerden eerst sceptisch, maar zeiden later dat ze toch willen luisteren.