Klachten tegen Bashir opnieuw bekeken

Het Internationaal Strafhof in Den Haag gaat de genocide-klachten tegen de Soedanese president Omar Al Bashir opnieuw bekijken. Dat heeft een beroepskamer van het Strafhof beslist.

Het Strafhof heeft vorig jaar een arrestatiebevel uitgeschreven tegen Bashir. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid voor het Soedanese optreden in de zuidelijke provincie Darfoer. Drie beschuldigingen voor volkenmoord werden toen niet weerhouden.

Maar de rechters in beroep hebben nu besloten dat die beschuldigingen opnieuw bekeken moeten worden. Het Soedanese leger en Janjaweed-milities zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van minstens 135.000 burgers in Darfoer.

Bashir heeft de beschuldigingen van het Internationaal Strafhof tegen hem afgedaan als waardeloos en als een westers samenzwering tegen hem. Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitschrijft tegen een zittend staatshoofd.