Ook België wil gestolen "zwarte lijst" inkijken

België is van plan om Duitsland te vragen een lijst met Zwitserse bankgegevens te mogen inkijken om na te gaan of er Belgen opstaan. Duitsland denkt eraan die gestolen "zwarte lijst" aan te kopen voor 2,5 miljoen euro.

Op de gestolen lijst zouden de namen staan van 1.500 Duitsers die een geheime rekening in Zwitserland bezitten. Duitsland zou 2,5 miljoen euro veil hebben voor de lijst, maar of ze effectief wordt aangekocht, is nog niet definitief. De Duitse fiscus denkt aan de hand van de lijst 100 miljoen euro ontdoken belastingen te kunnen recupereren.

België zou de zwarte lijst ook graag inkijken om na te gaan of er Belgen op staan. Volgens minister van Finaniciën Dider Reynders (MR) zal de Bijzondere Belastingsinspectie daarvoor "de nodige initiatieven" nemen.

De fiscus en justitie zullen echter zeer omzichtig te werk gaan om de informatie te vergaren. Sinds de zaak-KB-Lux hebben ze een slechte ervaring met "gestolen informatie".

In 2008 vroeg België ook al eens inzage in een lijst die de Duitse fiscus kocht van Liechtenstein. De Bijzondere Belastingsinspectie kon uit die lijst 54 dossiers selecteren, waarvan al in 13 een minnelijke schikking werd aanvaard.