Peeters fluit Lieten terug over begroting

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) fluit zijn viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) terug na haar uitspraken over de onderhandelingen over de begroting tussen de gewesten en de federale regering. Lieten noemde de houding van de federale regering "arrogant", omdat die al cijfers had vrijgegeven zonder dat er een akkoord was.

De federale regering wil het tekort op de begroting op verzoek van Europa al in 2012 tot 3 procent herleiden en niet in 2013 zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De federale regering heeft de bijgestuurde plannen al naar de Europese Commissie gestuurd.

Dat kon echter niet op de goedkeuring van de Vlaamse viceminister-president Ingrid Lieten (foto) rekenen. Volgens haar is er nog geen akkoord tussen de gewesten en de federale regering. "Wij vinden dat de inspanningen niet evenwichtig verdeeld zijn", zei Lieten. "Dat de federale overheid de cijfers al heeft overgemaakt, is gewoon arrogant."

Lieten wordt nu teruggefloten door minister-president Peeters. Hij vindt niet dat de federale regering zich arrogant heeft opgesteld. "Het debat (over de begroting, red.) gaat voort en het zal op de scherp van de snee gevoerd worden", zegt Peeters, "maar dit heeft weinig te maken met arrogantie. Ik denk dat dat na de vergadering zeker is uitgeklaard."

Volgens premier Yves Leterme (CD&V) is er sprake van een misverstand. Hij zegt dat er nog overleg mogelijk is over de verdeling van de inspanningen tussen de verschillende niveaus. De federale regering heeft volgens hem de Europese Commissie alleen maar tijdig de totaaldoelstelling van alle begrotingen van het land bezorgd.