Rechtbank bevoegd voor proces Wilders

In Nederland heeft de rechtbank van Amsterdam zich bevoegd verklaard in de zaak tegen de VVD-politicus Geert Wilders. Wilders wordt beschuldigd van het discrimineren en beledigen van moslims en het aanzetten tot haat.

Tijdens de eerste zitting van het proces had de advocaat van Wilders betoogd dat de rechtbank onbevoegd zou zijn, onder meer omdat er geen link is met Amsterdam. Maar volgens de rechters deed Wilders zijn gewraakte uitspraken onder meer in Amsterdam.

De rechtbank heeft ook bepaald dat Wilders maar drie getuigen mag oproepen. Het gaat om drie Korangeleerden. Dat is een tegenslag voor de verdediging die 18 getuigen had willen oproepen.

Tijdens de eerste zitting zei Wilders dat het proces niet alleen gaat over de vrijheid van meningsuiting, maar ook bedoeld is om de waarheid over de islam te achterhalen. De 18 getuigen moesten daarover duidelijkheid scheppen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het proces wordt voortgezet. Het zal waarschijnlijk enkele maanden duren.