Swift weigert overdracht gegevens aan VS

Het bedrijf Swift, dat de meeste internationale banktransacties behandelt en bijhoudt, weigert vooralsnog om bankgegevens van burgers uit de EU over te maken aan de Verenigde Staten.

De Amerikanen willen die gegevens krijgen in het kader van de strijd tegen de terreur. De Europese ministers van Justitie hadden een akkoord bereikt over die overdracht, maar het Europees Parlement is daar omwille van privacyredenen tegen.

Zonder de goedkeuring van het Europees Parlement wil Swift de gegevens niet delen. Het parlement zal de zaak volgende week opnieuw bespreken. Voorzitter Jerzy Buzek heeft al verklaard dat hij het verdrag ongedaan wil maken.

Swift heeft haar hoofdzetel in ons land, in Terhulpen, en behandelt de transacties van meer dan 8.000 banken wereldwijd.