Vegetatieve man "praat" door te denken

Een man die niet meer kan praten en bewegen heeft toch "ja" of "nee" kunnen antwoorden op vragen, enkel door te denken. De doorbraak blijkt uit een studie van de universiteiten van Luik en Cambridge die drie jaar duurde.

De man had in 2003 een verkeersongeval en verkeert sindsdien in een vegetatieve toestand. Door de hersenactiviteit te meten, konden de onderzoekers zien of hij "ja" of "nee" bedoelde.

Vooraf was een soort code afgesproken met de man: als je "nee" wilt antwoorden, dan beeld je je in dat je rondwandelt in je huis; als je "ja" wilt antwoorden, dan beeld je je in dat je je favoriete sport speelt. Daardoor gaat er voor "ja" een bepaald hersengebied actief worden, en voor "nee" een andere set van hersengebieden. Op die manier kon men de man vragen stellen waarop hij kon antwoorden.

Het onderzoek met scanners heeft ook aangetoond dat er maar bij een heel beperkt aantal comapatiënten genoeg hersenactiviteit is om van bewustzijn te spreken.