14-jarige zeilster Laura Dekker gaat in beroep

De 14-jarige Nederlandse Laura Dekkers, die solo de wereld rond wil reizen, gaat in beroep tegen haar ondertoezichtstelling. Dat heeft haar advocaat Peter De Lange gemeld.

Laura Dekker veroorzaakte vorig jaar wekenlang commotie in Nederland met haar voornemen om alleen de wereld rond te zeilen. In oktober besliste de rechter dat Laura haar reis tot 1 juli 2010 moet uitstellen. Tot dan blijft ze onder toezicht van het Bureau Jeugdzorg. De rechter oordeelde dat Laura onvoldoende voorbereid was op zo'n tocht. Bovendien had ze geen EHBO-cursus gevolgd en was het veiligheidsplan niet in orde.

Volgens haar advocaat is er veel misgegaan in de rechtszaak. Als inwoner van Gelderland had de zaak niet in Utrecht, maar in Arnhem moeten zijn behandeld. Daarnaast is Laura niet als volwassene maar als minderjarige behandeld. "Iemand die zo'n reis gaat maken, moet ook als volwassene voor de wet worden gezien", redeneert De Lange. Tot slot stelt hij zich ook vragen bij de term ernstige bedreigingen, waaraan haar ontwikkeling tijdens de reis zou worden blootgesteld.

Laura bereidt zich intussen nog steeds voor op de grote reis, die dus gepland staat voor juli dit jaar. "Door tegelijkertijd in hoger beroep te gaan, mikken we op twee sporen", aldus De Lange.