160 pianisten kandidaat voor Elisabethwedstrijd

160 pianisten hebben zich kandidaat gesteld voor de Koningin Elisabethwedstrijd van 2010. Het concours vindt deze keer plaats van 3 mei tot 14 juni. De jury moet op zoek naar een opvolger voor de Russische Anna Vinnitskaja.
archieffoto van de laureaten uit 2007

Het grootste deel van de kandidaten komt uit Centraal-Europa, maar daarnaast zijn er ook kandidaten uit andere Europese landen, Azië en de VS. Er hebben zich ook verschillende landgenoten ingeschreven.

De ingezonden dvd's worden volgende week beluisterd door een jury en die maakt dan in maart een voorselectie bekend. In de halve finales moeten de kandidaten verplicht een concerto van Mozart spelen. In de finale wacht hen naast een sonate en een concerto naar keuze ook nog het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde opgelegde werk.

Tijdens het concours van 3 jaar geleden gooide de Belg Liebrecht Vanbeckevoort nog hoge ogen. Hij haalde toen de finale en won de 6e prijs, die van de stad Brussel.