"Down under" van Men at work is plagiaat

Het nummer Down under van de Australische band Men at work is plagiaat. Volgens een rechter is het alom bekende Australische lijflied gebaseerd op een riedeltje uit het kinderliedje "Kookaburra sits in the old gum tree".

Men at work, de groep rond Colin Hay en Ron Strykert, scoorde in de jaren 80 een wereldhit met het nummer, dat het leven in Australië beschrijft.

De lokale muziekmaatschappij Larrikin vond echter dat het riedeltje met de dwarsfluit uit het popnummer erg veel leek op  "Kookaburra sits in the old gum tree", een kinderliedje dat in 1935 werd geschreven door lerares Marion Sinclair en sinds jaar en dag wordt aangeleerd aan schoolkinderen.

De rechter gaf Larrikin nu gelijk en zegt dat de popgroep plagiaat heeft gepleegd. De platenmaatschappij eist 40% tot 60% van de opbrengsten van het nummer.

Beluister hieronder de clip van Down under én een opvoering van het kinderliedje en oordeel zelf.