Aandelen Toyota zakken diep in het rood

De aandelen van de Japanse autobouwer Toyota staan op het laagste niveau in 10 maanden tijd. Oorzaak zijn de blijvende veiligheidsproblemen met verschillende auto's. Ook met de milieuvriendelijke Prius lijkt nu iets mis.

Toyota heeft wereldwijd al miljoenen auto's moeten terugroepen door problemen met het gaspedaal. In Europa gaat het onder meer over de types IQ, Aygo, Avensis, Yaris en Corolla. Maar nu zou er ook iets fout zijn met de Prius, de milieuvriendelijke hybride wagen van Toyota. In de VS heeft Toyota tientallen klachten gekregen van autobestuurders over de remmen van het model (zie ook "eerder verschenen"). De Japanse autoconstructeur zegt de zaak te onderzoeken.

Het nieuws maakt de situatie voor Toyota zo mogelijk nog erger, want de Prius is zowat het vlaggenschip van de autobouwer. Niet alleen is het een sterk staaltje van technologie, met zijn milieuvriendelijkheid is het ook het type auto dat consumenten in de komende jaren massaal zullen kopen. Wereldwijd zijn er al 1,2 miljoen verkocht. Vorig jaar kon Toyota eeuwig concurrent General Motors nog van de troon stoten als de meest verkopende autobouwer ter wereld.

"Stop met Toyota te rijden"

Beleggers reageerden alvast door aandelen in Toyota massaal te dumpen. Op de beurs in Tokio zakte het aandeel tot het laagste niveau in 10 maanden tijd. De uitspraken van de Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood deden het bedrijf ook niet goed. Die had voor een commissie in het Amerikaanse parlement gezegd dat wie met een Toyota rijdt "gewoon moet ophouden dat te doen". Later trok hij die verklaring wel in. Hij herhaalde dat de Amerikaanse regering onderzoekt of het een klacht kan indienen tegen het bedrijf. De ellende voor Toyota is dus nog niet voorbij.