Brusselse regering lijst veiligheidsnoden op

De Brusselse regering zal in de loop van de volgende dagen de maatregelen oplijsten die de federale regering moet nemen om de veiligheidssituatie in de hoofdstad te verbeteren. Dat heeft Brussels minister-president Charles Picqué (PS) aangekondigd.

"Bepaalde vragen zijn niet nieuw. Ze hebben te maken met het specifieke karakter van Brussel", zegt Picqué. Hij verwijst naar de moeizame rekrutering van agenten en de hogere werklast bij de Brusselse politie.

Elke minister gaat zijn specifieke vragenlijst opstellen. Picqué en zijn ploeg zullen binnen enkele dagen opnieuw vergaderen om de gemeenschappelijke vragen op papier te zetten, voor ze een ontmoeting hebben met de federale regering.

De voorbije week dagen was heel wat commotie ontstaan rond de veiligheidssituatie in Brussel. Dat had te maken met een school in Anderlecht die verhuisde omdat ze de veiligheid van haar leerlingen niet meer kon garanderen en de schietpartij in Laken na een mislukte overval. Daarbij viel vooral in Vlaamse politieke kringen het verwijt dat het grondig misliep in Brussel, onder meer omdat er geen eengemaakte politiezone is.