China dient een klacht in tegen de EU

China heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen de Europese Unie over het verlengen van de importheffingen op Chinese en Vietnamese leren schoenen. Volgens Peking gaat het om een duidelijk geval van protectionisme van Europa.

De Europese Unie voerde de importheffingen in 2006 in omdat de Chinese en Vietnamese fabrikanten hun schoenen onder de kostprijs zouden verkopen, wat de belangen van de Europese producenten zou schaden. In de hele EU werken 260.000 mensen in de schoensector.

Ook de Europese invoerders van schoenen hebben geprotesteerd tegen de verlenging van de heffingen. Volgens hen kosten die de klanten miljoenen euro's per jaar. De EU ontkent dat en zegt dat de heffing van 9,7 tot 16,5 procent op de Chinese schoenen de prijzen voor de consumenten nauwelijks verhoogd heeft.

Ontkenning Amerikaanse beschuldiging

Ook in de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten toont China zich strijdbaar. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ma Zhaoxu (foto), ontkent dat de lage waarde van de Chinsese munt, yuan, de oorzaak is van de onevenwichtige handelsbalans tussen de twee landen. Amerikaanse bedrijven klagen er al langer over dat Peking zijn munt kunstmatig laag houdt om zo de uitvoer naar de rest van de wereld te stimuleren.

De Amerikaanse president Obama heeft in een ontmoeting met Democratische senatoren aangekondigd dat hij een hardere lijn wil volgen in de handelsrelaties met China. Obama wil de bestaande regels beter toepassen om ervoor te zorgen dat China en andere landen hun markten ook openstellen voor Amerikaanse bedrijven.

De Chinese woordvoerder zegt nu dat de Amerikaanse kritiek en druk niet zal helpen om de problemen op te lossen. "We hopen dat de VS rationeel en objectief een aantal problemen in de handelsrelaties tussen de twee landen kan identificeren en die via onderhandelingen wil aanpakken."

De relaties tussen China en de VS staan de laatste dagen extra onder druk door de aangekondigde verkoop van Amerikaanse wapens aan Taiwan en de geplande ontmoeting tussen president Obama en de dalai lama.