De Clerck blijft nultolerantie haalbaar vinden

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) veegt het argument van tafel dat Brussel te weinig rechters heeft om een beleid van nultolerantie te voeren. De Clerck hoopt dat iedereen zich de problemen in Anderlecht aantrekt.

Eerder van de week verklaarde de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel Luc Hennart dat nultolerantie in een aantal Brusselse wijken onmogelijk is als er geen extra rechters komen. Begin deze week had het parket in overleg met de regering beslist dat er een beleid van nultolerantie moet komen, na een reeks gewelddadige incidenten in de hoofdstad.

In het Radio 1-programma De Ochtend herhaalt minister van Justitie Stefaan De Clerck dat dit geen argument kan zijn om de criminaliteit kordaat aan te pakken. "Daarvoor moet ik de wet wijzigen en dat duurt een jaar. Trouwens, in Brussel werken ze bijna met het maximale aantal rechters: 104 magistraten en 34 toegevoegde rechters. Dus dat kan het probleem niet zijn".

Samenwerkingsfederalisme

De Clerck kan de rechters uiteraard niet dwingen, maar hij hoopt dat via overleg iedereen -politiek, politie én rechters- er overtuigd van wordt dat er iets moet gebeuren. Vlamingen en Franstaligen moeten beseffen dat Brussel de verantwoordelijkheid is van iedereen. "De Brusselse regering en federale regering moeten hier samen aan hetzelfde zeel trekken in een geest van samenwerkingsfederalisme", aldus de minister.

Hij hoopt dat door de verhuis van 500 gedetineerden naar de gevangenis in Tilburg, de situatie in de Belgische gevangenissen beter wordt. "Want het kan niet zijn dat we ons inspannen voor een lik-op-stukbeleid en dat dan blijkt dat er geen plaats is wanneer iemand een gevangenisstraf krijgt", zegt De Clerck.