Debatteren over de wereldveiligheid

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de veiligheid bewaard blijft in een snel veranderende wereld met tientallen potentiële conflicthaarden? Daarover loopt momenteel een groot internetforum waaraan honderden specialisten en leken uit de hele wereld deelnemen.

Het forum met de naam "The Security Jam" is georganiseerd door de in Brussel gebaseerde denktank SDA, samen met andere organisaties die zich bezighouden met veiligheidsvraagstukken. De organisatie krijgt de steun van de NAVO, de Europese Commissie en de Franse, Zweedse en Amerikaanse regering.

De volgende vijf dagen kan er van gedachten gewisseld worden over thema's zoals "De nieuwe dreigingen in de 21e eeuw", "Veiligheid en mensenrechten", "Betere internationale samenwerking" en "De nieuwe opkomende landen". Er wordt ook gediscussieerd over twee concrete problemen: de nieuwe piraterij en Afghanistan.

Vernieuwend aan de organisatie is dat de deelnemers uit alle mogelijke hoeken komen, gaande van ministers over militairen tot ngo's en dat ook gewone leken mee kunnen discussiëren.

De bedoeling is dat de beste ideeën die vooruitgeschoven worden, in een rapport worden gegoten dat einde april ruim verspreid zal worden, onder meer bij de NAVO en de EU.

Wie wil meediscussiëren, kan zich voor het forum inschrijven op de website van SDA. Het forum loopt nog tot dinsdagavond.