Extreme conservatieven in VS organiseren zich

In Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn militanten en leiders van de Tea Party Movement bijeen voor een eerste congres. Dat zal vier dagen duren.

De Tea Party Movement organiseert overal in de Verenigde Staten protest tegen de Democratische president Barack Obama, die volgens haar socialistisch, marxistisch en islamitisch is. In het algemeen is de beweging hevig gekant tegen een centraal gezag met te veel macht en te veel belastingen (Cf. foto van actie in 2009).

De naam van de beweging is geïnspireerd op de Boston Tea Party uit 1773, een protestactie van Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijders tegen de toenmalige Britse kolonisator. Daarbij werd de lading thee van vier Britse schepen in de haven van Boston gegooid en vernield.

De meeste leden van de Tea Party Movement komen uit de conservatieve basis van de Republikeinse Partij. Scott Brown, de nieuwe Republikeinse senator van Massachussetts, werd in januari met de hulp van een groot aantal Tea-Partyleden verkozen in een overwegend Democratische staat.

Opvallende spreker op het congres van de beweging is Sarah Palin, de voormalige running mate van de Repubikeinse presidentskandidaat John McCain. Zij zal zaterdag het woord nemen. Palin heeft zich tijdens de verkiezingscampagne doen opmerken door extreemrechtse ongefundeerde standpunten. Ze wordt ook genoemd als mogelijke Republikeinse presidentskandidate in 2012.