Illegale box van Michael Jackson is erg populair

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) heeft in 2009 een recordaantal dossiers behandeld in de strijd tegen muziek-, games- en filmpiraterij. Er werd ook een recordaantal namaak-cd's in beslag genomen.

De BAF houdt zich onder meer bezig met het onderzoek naar illegale praktijken op het internet. In totaal liet de organisatie 1,2 miljoen links op het internet verwijderen omdat daar illegale films, muziek of games werden aangeboden.

De politie kon ook 8 labo's opdoeken die op grote schaal illegale cd's brandden. Vooral een illegale dvd-box met het verzameld werk van Michael Jackson bleek erg populair. In totaal werden meer dan 380.000 cd's in beslag genomen, een stijging van 13% ten opzichte van 2008.

De BAF vraagt dat de politiek actie onderneemt. "Politici beseffen nog te weinig dat namaak ook de Belgische economie zware klappen toedient", zegt manager Christophe Van Mechelen. "Een illegale kopie van de film "Loft" werd al 2 weken voor de officiële release aangeboden en er waren tientallen sites op het internet waar je "Suske en Wiske en de Texasrakkers" kon bekijken."

"Het debuutalbum van "The black box revelation" werd al 17.000 keer illegaal gedownload terwijl het album officieel slechts 15.000 keer over de toonbank is gegaan", zegt Van Mechelen. "Zowel in onze eigen creatieve sector als in de distributieketen via winkels riskeren er nog jobs te verdwijnen. Iets wat we in dit economische klimaat kunnen missen als kiespijn."