Merkel en Sarkozy zwengelen samenwerking aan

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben op een topontmoeting in Parijs een reeks gemeenschappelijke projecten goedgekeurd onder de noemer Agenda 2020.

De lijst omvat een brede waaier aan beleidsterreinen. Zo nemen Frankrijk en Duitsland zich onder meer voor de regels voor Frans-Duitse huwelijken te vereenvoudigen en gemeenschappelijke schoolboeken uit te brengen. Daarnaast zijn er ook een lijst economische en fiscale initiatieven. Zo denken Parijs en Berlijn aan een striktere regulering van hefboomfondsen, een Frans-Duits bureau voor hernieuwbare energie en een gemeenschappelijk pilootproject voor de ontwikkeling van elektrische auto's.

Met deze economische initiatieven geven Parijs en Berlijn alvast hun visitekaartje af met het oog op de informele Europese top die op 11 februari in Brussel plaatsvindt. Daar beraden de staatshoofden en regeringsleiders zich over een langetermijnstrategie voor de Europese economie.

Sarkozy bevestigde dat Duitsland en Frankrijk met "gemeenschappelijke voorstellen" naar de eerste top onder voorzitter Herman Van Rompuy trekken. Op buitenlands vlak willen Frankrijk en Duitsland "gemeenschappelijke initiatieven" nemen in het Midden-Oosten.