Spaanse en Portugese beurzen kelderen

De beurzen van Madrid en Lissabon zijn vandaag met respectievelijk 6 en 5 procent gedaald. De verliezen komen er door ongerustheid over de begrotingsproblemen in de Zuid-Europese landen. Ondertussen heeft de euro het laagste peil sinds juni vorig jaar bereikt.

De beurzen lijden wereldwijd verlies, maar Lissabon en Madrid spannen de kroon. Met verliezen voorbij 5 procent dalen ze 2 procent meer dan de andere beurzen. Beleggers zijn ongerust over de grote begrotingstekorten in Spanje en Portugal. Eerder deze week kwam ook Griekenland om die reden onder vuur te liggen.

De markten vrezen dat de maatregelen van de Spaanse en Portugese overheden tegen de begrotingstekorten onvoldoende zullen zijn. De Portugese minister van Financiën was er als de kippen bij om dat te weerleggen. "Onze plannen zijn niet minder ambitieus dan die van Griekenland en de omstandigheden in Portugal zijn ook anders", zegt de minister. "Wij zijn alleen de volgende prooi van de financiële markten."

De EU-Commissie wil nu strikt toekijken op de beloofde besparingsplannen van de getroffen landen en heeft Griekenland min of meer onder voogdij geplaatst. Veel analisten denken niet dat er in het archaïsche sociale model van Griekenland veel ruimte is voor echte besparingen, maar dat weegt dan ook niet zwaar in de EU-economie.

De EU wil dan ook vooral een schot voor de boeg geven van andere, en veel grotere, "overtreders" van het Stabiliteitspact, dat de begrotingstekorten beperkte tot 3 procent van het bbp. Griekenland en Spanje zitten nu al boven de 10 procent. Als die grotere landen zoals Spanje uit de bocht gaan, dreigt er wereldwijd wel echt twijfel te groeien aan de stabiliteit van de euro.

Beurzen wereldwijd naar beneden

De begrotingsproblemen in de Zuid-Europese landen straalden al snel over op de andere beurzen. De eigen Bel-20 moest 3 procent prijsgeven. Vooral de bankaandelen kregen het zwaar te verduren. KBC verloor 5 procent en ook Fortis en Dexia deden het niet veel beter.

Ook andere Europese beurzen verloren rond de 3 procent. Alleen Londen, Frankfurt en Athene konden enigszins de schade beperken met een verlies rond 2 procent. De beurs van Athene had eerder deze week al rake klappen gekregen.

Ook de Amerikaanse beurzen hebben een slechte dag achter de rug. De Dow Jones sloot af met een verlies van 2,6 procent en dook zelfs heel even onder de psychologische grens van 10.000 punten.

Euro op laagste peil sinds juni vorig jaar

Ook de euro heeft het moeilijk. De koers van de euro is teruggevallen tot 1,37 dollar. Dat is het laagste peil sinds juni vorig jaar. De begrotingsproblemen van de Zuid-Europese landen hypothekeert het vertrouwen in de munt.

De voorbije jaren was de dollar steeds verzwakt tegenover de euro, zeker tijdens de financiële crisis op Wall Street. De voorbije maanden lijkt die trend evenwel om te buigen.

Tot voor kort kon de Europese eenheidsmunt genieten van een goede conjunctuur. Critici hebben altijd beweerd dat de echte test voor het euro-model zou komen tijdens de eerstvolgende zware crisis en dat is dus nu.