Vlaanderen bespaarde op wegverlichting in 2009

De openbare verlichting op gewestwegen, autosnelwegen en tunnels kostte de Vlaamse overheid in 2009 13,6 miljoen euro. De twee voorgaande jaren was dat nog 15 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van parlementslid Carl Decaluwé (CD&V).

De lagere factuur heeft volgens Crevits onder meer te maken met het feit dat de wegverlichting op de middenberm van de autosnelwegen een uur langer wordt gedoofd. Dat op zich leverde al een besparing van 340.000 euro op.

Daarnaast wordt bij de vervanging van lampen gekozen voor de meest energiezuinige lampen en wordt de lichtintensiteit teruggebracht door minder lampen per toestel te gebruiken. Ook het vermogen wordt verminderd en de afstand tussen de verlichtingspalen wordt vergroot.