"Rookverbod in Griekenland is een flop"

Het rookverbod in Griekenland is mislukt. Dat berichten de Griekse media. Zes maanden na de invoering van een strikt rookverbod op openbare plaatsen, wordt op cafés en restaurants bijna overal nog ongestoord gerookt.

De voorbije zomer werd in Griekenland een streng rookverbod ingevoerd, het derde al in de reeks in een poging om een hardnekkige gewoonte uit te roeien - 45 procent van de volwassenen in Griekenland rookt, het hoogste percentage in de Europese Unie.

Alleen in ziekenhuizen en op het openbaar vervoer wordt het verbod nog enigszins gerespecteerd. "Voor de rest wordt eigenlijk overal gerookt", zegt Panagiotis Behrakis, professor longziekten van de universiteit van Athene.

Volgens de media is het rookverbod mislukt omdat de bevoegde ministers nooit duidelijk hebben bekendgemaakt welke uitzonderingen er gelden en omdat er nauwelijks rokersruimtes zijn ingericht. Ondanks het feit dat er al meer dan 100.000 klachten bij de autoriteiten zijn beland, zijn er nog geen boetes uitgedeeld. Nochtans riskeren personen tot 1.000 euro boete, en eigenaars van de restaurants of cafés dreigen zelfs hun licentie kwijt te spelen.

Minister van Volksgezondheid Marilia Xenogiannakopoulou heeft beloofd om het probleem aan te pakken. Nergens in Europa wordt meer gerookt dan in Griekenland: Bulgarije volgt als nummer twee op ruime afstand met 39 procent van de volwassenen.