Al minstens 8 doden bij lawines in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn deze week minstens acht mensen door lawines bedolven en om het leven gekomen. Sinds woensdag waarschuwen experts in Tirol voor lawinegevaar.

Onder de slachtoffers bevond zich een vrouw uit Beieren. De bergbeklimster kwam om bij een lawine in het Zillertal. Haar  begeleider slaagde er uren na het ongeval in zich onder de sneeuwmassa uit te graven en met zijn gsm het alarmnummer te bellen. Hij werd met een helikopter gered en naar een ziekenhuis overgevlogen. Voor zijn vriendin kwam alle hulp te laat. Haar lichaam werd geborgen. De tocht naar de 2.244 meter hoge Sonntagsköpfl, waarnaar beiden op weg waren, geldt onder alpinisten niet als bijzonder moeilijk en er is nauwelijks lawinegevaar.

Sinds woensdag waarschuwen experts in Tirol in elk geval voor lawinegevaar. Alleen al deze week steeg het aantal slachtoffers door lawines in Oostenrijk volgens het persbureau APA tot minstens acht.

Gisteren kwamen ook twee snowboarders om bij een lawine in de buurt van Salzburg. Ze hadden de piste verlaten. Een andere snowboarder werd in het Vorarlberger Kleinwalsertal slachtoffer van een lawine. Hij kon pas na 45 minuten van onder de sneeuw gehaald worden en overleed in het ziekenhuis. In Boven-Oostenrijk kwam een 29-jarige langlaufster door een lawine om het leven.