Amerika wuift panda’s uit

Gisteren nam Amerika, met pijn in het hart, afscheid van Mei Lan en Tai Shan. Onder grote publieke belangstelling werden de panda’s, die beiden in Amerika geboren zijn, gekooid en in het vliegtuig geladen. Het vliegtuig waarmee de panda’s naar China gevlogen werden, werd zelfs tijdelijk omgedoopt tot de "FedEx Panda Express".

Na de geboorte van de panda’s werd hun doen en laten door miljoenen Amerikanen bekeken, via een webcam in de zoo waar de dieren verbleven.

Op de luchthaven van Washington waren honderden fans afgezakt, gekleed in wit en zwart, om de ruim 4 jaar oude Tai Shan uit te wuiven. Er waren er zelfs die hun gezicht als een panda geverfd hadden. Ook op de luchthaven van Atlanta, waar de 3 jaar oude Mei Lan opgepikt werd, was het drukker dan anders.

Maar het was niet al kommer en kwel. Er waren ook positieve geluiden te horen. Jack Dogan in China Daily: “Ik ben niet verdrietig, want nu weet ik dat hij opnieuw vrij kan rondlopen, en niet langer gevangen zal zitten”.

Beide dieren zijn nakomelingen van panda's die door China werden uitgeleend aan Amerikaanse dierentuinen. Ze keren naar China terug om daar in het wild te leven.

lees ook