Dan toch een akkoord in Noord-Ierland

Na tien dagen van moeizame onderhandelingen hebben de belangrijkste politieke partijen in Noord-Ierland dan toch een akkoord kunnen bereiken over politie en justitie.

Het conflict draait rond de overdracht van zeggenschap over politie en justitie, die verhuist van de Britse regering in Londen naar de autonome Noord-Ierse regering in Belfast. De partij Sinn Fein, die streeft naar aansluiting bij Ierland, en de protestantse coalitiepartner DUP konden het lange tijd niet eens raken, vooral over de timing ervan. De overdracht is omstreden, omdat vroegere IRA-leden of -sympathisanten nu mee controle over de politie kunnen uitoefenen.

Gisteravond kon de Noord-Ierse premier Peter Robinson dan toch aankondigen dat er een doorbraak is bereikt. Daardoor is een dreigende regeringscrisis afgewend. Vandaag worden meer details bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens de BBC wordt 12 april de datum van de overdracht.

De Britse premier Gordon Brown (op de foto tweede van links) zegt dat het akkoord er is kunnen komen "dankzij een nieuwe geest van onderlinge samenwerking en respect." De Ierse premier Brian Cowen (links naast Brown) heeft het over "een noodzakelijke stap voor vrede, stabiliteit en veiligheid in Noord-Ierland." Brown en Cowen hadden samen hun schouders onder de moeizame onderhandelingen gezet, om de gesprekken uit de impasse te halen.

Er is ook een akkoord gesloten over de omstreden protestantse Oranjemarsen door katholieke wijken, die telkens weer geweld uitlokken.